Ο νέος ΚΦΕ, έχει βάλει συγκεκριμένους κανόνες για την έκπτωση των δαπανών.
Συγκεκριμένα για να μπορέσει να εκπέσει μια επιχείρηση μία δαπάνη, θα πρέπει να πληρούνται οι κάτωθι κανόνες (άρθρο 22 του ν. 4172/2014).
α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,
Προσοχή: Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1113/2015 «Συγκεκριμένα, στις δαπάνες της περίπτωσης αυτής εμπίπτει κάθε δαπάνη, που κρίνεται απαραίτητη από τον επιχειρηματία ή τη διοίκηση της επιχείρησης, ανεξάρτητα εάν αυτή πραγματοποιείται δυνάμει νόμιμης ή συμβατικής υποχρέωσης, για την επίτευξη του επιχειρηματικού σκοπού, την ανάπτυξη των εργασιών, τη βελτίωση της θέσης της στην αγορά, εφόσον αυτή ενεργείται στα πλαίσια της οικονομικής αποστολής της ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της και μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία εισοδήματος ή άλλως αποβλέπει στη διεύρυνση των εργασιών της και στην αύξηση του εισοδήματος της (ΣτΕ 2033/2012) ή στην υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δεν επιτρέπεται, δε, στη φορολογική αρχή να ελέγχει τη σκοπιμότητα και το προσήκον μέτρο των δαπανών αυτών (ΣτΕ 2963/2013, ΣτΕ 1729/2013, ΣτΕ 1604/2011, κ.ά.), εκτός αν τούτο ορίζεται ρητά και ειδικά στο νόμο (π.χ. ενδοομιλικές συναλλαγές).»
β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,
γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.
Ειδικά οι δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκπίπτουν υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να εμφανίζει λογιστικά κέρδη χρήσης κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που η δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Δημοσίου.
Για να μειωθεί η φορολογία και ο ΦΠΑ, ο επαγγελματίας μπορεί να δικαιολογήσει αρκετές “εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες” ως έξοδα για την επιχείρηση του, είτε είναι Ατομική επιχείρηση, είτε είναι Ι.Κ.Ε. εταιρεία είτε είναι Ομόρρυθμη εταιρεία Ο.Ε., τα οποία σας παραθέτουμε αναλυτικά παρακάτω.
Προσοχή : για να μπορείτε να δικαιολογήσετε τα έξοδα από εταιρίες που έχουν έδρα το εξωτερικό, θα πρέπει να βρίσκεστε στο σύστημα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων-παραδόσεων.
Αυτό εξυπηρετεί τη μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας. Μπαίνοντας στη διαδικασία ενοικίασης εξοπλισμού για την επιχείρηση, ή και αυτοκινήτου, που είναι και το πιο κλασσικό, μπορείτε να δικαιολογήσετε :
Με την ενοικίαση αυτοκινήτου απαλλάσσεστε από το τεκμήριο, εξαιτίας του οποίου πολλοί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα άδικης φορολόγησης.
TIP 1 : Μπορείτε να στρατολογήσετε συγγενείς και δικούς σας ανθρώπους να εκδίδουν τιμολόγια για αγαθά ή υπηρεσίες που μπορεί να δικαιολογήσει η επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Δεν μπορούν όμως να κόβουν τιμολόγιο για οτιδήποτε αγοράζουν, επειδή απλά είσαι “επαγγελματίας”. Το αναφέρουμε, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας! Πως θα δικαιολογήσει ένα μανάβικο την αγορά διαδρόμου γυμναστικής;
TIP 2 : Στις κεφαλαιουχικές εταιρίες, όπως είναι η ΙΚΕ εταιρία και η Μονοπρόσωπη ΙΚΕ , δικαιολογούνται ως έξοδα οι αμοιβές του διαχειριστή και των μελών της εταιρίας (από την παροχή και τη συνεισφορά εργασίας).
Δυστυχώς η ελεγκτική αρχή δεν αποδέχεται κάποιες δαπάνες όταν αυτές δεν μπορούν να αποδειχθούν με πραγματικά στοιχεία. Συγκεκριμένα δεν δικαιολογούνται αποδείξεις καυσίμων και δαπάνες ΙΧ. Τα έξοδα αυτά εκπίπτουν μόνο εάν το αυτοκίνητο έχει άδεια επαγγελματικού αυτοκινήτου ή είναι μισθωμένο (leasing).
ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν εκπίπτει κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ, από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Δηλαδή δεν μπορεί να εκπέσει τιμολόγιο αξίας άνω των 500 ευρώ, για το οποίο η εξόφληση δεν έγινε μέσω τραπέζης.