Youth Pass: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων
3 Απριλίου, 2024
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα
24 Απριλίου, 2024

Νέο Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Είναι προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και ανοίγει την Τρίτη 9 Απριλίου.

Η σχετική προκήρυξη για την εκκίνησή του υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW. Το ποσό της επιδότησης δεν σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού. Εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.

Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μια εξ’ αυτών.

Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος: «Φωτοβολταϊκό στο χωράφι», υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας gov.gr κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

  • Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW
  • B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αξίζει να επισημανθεί πως σήμερα ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στην στέγη» από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8kW. Ωστόσο, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, αποκλειστικά, από τα νοικοκυριά.

Δύο μοντέλα αυτοπαραγωγής

Ο στόχος ενισχυμένου οφέλους στους κατόχους των μικρότερων αγροτικών – γεωργικών εκμεταλλεύσεων, διέπει και το μοντέλο αυτοπαραγωγής με το οποίο θα λειτουργούν τα επιδοτούμενα συστήματα. Έτσι, για τα φωτοβολταϊκά ισχύος έως 30 kW, το καθεστώς αυτοπαραγωγής θα είναι το net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός).

Στην περίπτωση του net-metering, ο συμψηφισμός γίνεται με βάση την ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή στους λογαριασμούς του ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού συμψηφίζονται οι κιλοβατώρες που εγχέει το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο -όταν δεν καταναλώνονται άμεσα- με τις κιλοβατώρες που «καίει» ο αγρότης άλλες ώρες της ημέρας (π.χ. το βράδυ). Καθώς η ενέργεια έχει διαφορετική τιμή στην αγορά, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα του 24ωρου, το net-metering παρέχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή.

Έτσι, η επιλογή του από το ΥΠΕΝ για τα μικρότερα συστήματα γίνεται για να πριμοδοτηθούν έτι περαιτέρω οι μικρότεροι αγρότες. Στον αντίποδα, τα συστήματα από 31 έως 50 kW, θα λειτουργούν υπό το μοντέλο net-billing (δηλαδή του ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού).

Το net-billing κινητροδοτεί ουσιαστικά τον ταυτοχρονισμό, δηλαδή την απευθείας κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας. Κι αυτό γιατί ο συμψηφισμός γίνεται στη βάση της αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγή του φωτοβολταϊκού δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται το ισοζύγιο της αξίας της εγχεόμενης ενέργειας, με την τρέχουσα αξία των κιλοβατώρων που καταναλώνει σε άλλες ώρες ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος

Το πρόγραμμα προέρχεται από την ανάταξη του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», στο οποίο αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι τόσο νοικοκυριά όσο και αγρότες. Επομένως, τα κονδύλια ύψους 30 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για την επιδότηση αγροτικών συστημάτων, μέσα από τη δράση η οποία ήδη «τρέχει», θα διατεθούν μέσω του νέου προγράμματος, αποκλειστικά για την ενίσχυση μεμονωμένων αγροτών.

Πέρα από την ενίσχυση, εξίσου σημαντικό είναι πως το ΥΠΕΝ πρόκειται να διασφαλίσει ότι για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά θα υπάρχει ηλεκτρικός «χώρος» στο δίκτυο, για να μπορέσουν να συνδεθούν.

Για αυτό τον σκοπό, πρόκειται να τροποποιήσει τις ποσοστώσεις δέσμευσης δυναμικότητας στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, αυξάνοντας την «κλειδωμένη» ισχύ για αγροτικά συστήματα στα 6 MW, από 3 MW που είναι τώρα. Έτσι, για τις ανάγκες του προγράμματος θα δεσμευθεί ηλεκτρικός «χώρος» 1350 MW ανά την επικράτεια.

Ενημερωθείτε αναλυτικά από το γραφείο μας για λεπτομέρειες και δυνατότητα ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στο 25410-68087 ή εκδηλώστε ενδιαφέρον στην φόρμα επικοινωνίας μας: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – DK Economics

Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
Διαβάστε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο